Blokker/Top1Toys Oldtimers en Specialcars dag druk bezocht

Door Aike Godlieb jul15,2023

VLAGTWEDDE – De Blokker/Top1Toys oldtimer- en specialcarsdag in Vlagtwedde trok Zaterdagmiddag 15 Juli veel publiek. Het evenement werd in samenwerking met Retrocars Vlagtwedde en Stichting Bovem uit Bourtange georganiseerd.

In de Wilhelminastraat waren zo’n 140 auto’s, tractoren, brommers, motoren, fietsen en andere voertuigen te zien. Ook gaf een “scherenslieper” demonstraties en waren er ringsteekwedstrijden voor oldtimer trekkers. Dit alles met live muziek van Derk Raatjes. Ook was er een aantal foodtrucks om de inwendige mens te verzorgen. Naast oldtimers waren er ook weer de specials; de “gepimpte” voertuigen waar veel aandacht aan is geschonken door de eigenaars. Speciaal bij deze vijfde editie van dit evenement was de “korenbloemblauwe Kaiser Manhattan de luxe” van de Nekaf fabriek uit Rotterdam. Deze auto is eigendom geweest van Geertje Trenning (1923-2011) uit Veele.

Geertje was de dochter van een van de rijkste boeren uit Westerwolde. Zij kon vanuit haar huis in Veele lopend naar de Duitse grens over haar eigen grond. Ze werd in de omgeving ook wel “Golden Geertje” genoemd. Als er kermis was in het dorp kocht haar vader een hele stapel kaartjes zodat ze uren in de draaimolen kon zitten. Toen Geertje een jonge vrouw was, was ze een zeer begeerde huwelijkskandidaat voor veel jongens uit de regio. Het verhaal ging in de regio dat ze een oogje had laten vallen op een jongeman die niet bij haar stand paste. Dit mocht niet van haar vader en daarom beloofde haar vader haar een Kaiser Manhattan de luxe als ze deze jongen uit haar gedachten zou zetten.

Of het verhaal van de verkering echt waar is, is nooit duidelijk geworden. Feit is dat ze de auto kreeg. Ze heeft enige jaren in deze prachtige auto rondgereden, tot ergens in de 60-er jaren. De auto is toen in de schuur achter de boerderij verdwenen en pas in 2011, na haar overlijden, weer tevoorschijn gekomen. Geertje heeft een veelbewogen leven gehad en hierover is o.a. een boek geschreven, door J. Lens uit Veele. Het hoogste recht. Ook is er een theaterstuk over haar leven gemaakt. “Geertje Gepkina Trenning prinses van Veele”. Dit stuk is geschreven door Hannie Dubbelman en in 2017 gespeeld in het openluchttheater in Sellingen. Vandaag pakte actrice, Janny Veninga haar rol van Geertje, voor één dag weer op.

Johan Dijkman van Retrocars Vlagtwedde is nu eigenaar van deze auto. Hij heeft deze gekocht uit de erfenis van Geertje. Retrocars is medeorganisator van de Blokker/Top1Toys oldtimer- en specialcarsdag.

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *