Prijsuitreiking 29e Westerwoldse Schriefwedstried 2024

Door Aike Godlieb mrt22,2024

VEELERVEEN – Vrijdagavond was de ‘priesoetlangen’ van de Westerwolder Schriefwedstried 2024. Dit was alweer de 29e editie van deze jaarlijkse schrijfwedstrijd, georganiseerd door de gemeente Westerwolde. De uitreiking vond plaats in MFA Ons Noabershoes in Veelerveen. Wethouder Giny Luth maakte de winnaars bekend. Er waren dit jaar 34 deelnemers vanuit de hele provincie. Zij stuurden in totaal 32 verhalen en 18 gedichten in het Gronings in.

De winnaars – Categorie : Verhalen

1e prijs: Harry Lutjeboer uit Onderdendam met ‘Vogelzang’

2e prijs: Jacob Arbeider uit Zuidlaren met ‘In ’t Laand van Roeten Oa’

3e prijs (gedeeld): Bertus Raatjes uit Zuidlaren met ‘Pittje Schietgeld’

3e prijs (gedeeld): Nico Torrenga uit Appingedam met ‘Schietbrud’

Gedichten

1e prijs: Hilly Keitz uit Scheemda met ‘Levensloop’

2e prijs: Ids Vlieg uit Wedde met ‘Boetenbaintje’

3e prijs: Gerda de Voogd uit Groningen met ‘Wilde Veren’

Beoordeling door de jury

De beoordeling was anoniem. Voorzitter van de jury was wethouder cultuur, Giny Luth. Zij zei over de verkiezing: “Ik ben trots op onze mooie streektaal en alle deelnemers. Het was een moeilijke keuze. Maar de winnaar heeft ons geraakt met de kracht en pracht van het Gronings. We houden onze streektaal levend!” De andere juryleden zijn: Hielke de Roo, Wia Jager, Ellen Bakker, Wendy Wilts en Bart Kruizinga (niet aanwezig). Hielke de Roo is al 29 jaar lid van de jury!

Van de winnaars waren Gerda de Voogd, Bertus Raatjes en Jacob Arbeider wegens diverse redenen niet aanwezig. Zangvereniging DES ( Door Eendracht Sterk) uit Veelerveen, al bijna 45 jaar onder leiding van Gerda van der Molen, en Josien Bakker, die dit jaar haar eerste lustrum als zangeres viert, zorgden voor muziek.

De avond werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Grunnegs Laid.

Alle inzendingen gebundeld

Alle deelnemers kregen na de prijsuitreiking een bundel met inzendingen mee naar huis. De tekeningen hierin zijn gemaakt door kinderen en jongeren van het AZC in Ter Apel. Dit werd georganiseerd door ‘Stichting De Vrolijkheid’.

Verslag : Geesje Godlieb
Camera en Montage : Aike Godlieb

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *