Buffels mogen de wei in bij Buffelfarm Meems in Onstwedde

Door Aike Godlieb apr29,2023

ONSTWEDDE – Vanmorgen mochten de buffels van Buffelfarm Meems voor het eerst dit jaar de weide in. Sinds oktober 2020 loopt bij boer Bert Meems aan de Kampweg te Onstwedde een kudde waterbuffels.

Inmiddels zijn het er 145, waarvan zo’n 70 stuks jongvee. Bert Meems uit Onstwedde had 70 melkkoeien. Hij had flink geïnvesteerd. Maar na drie maanden kreeg hij bericht dat er wegens de fosfaatrechten 22 dieren weg moesten.

De grap was er af en de inkomsten liepen terug. Via Facebook kwam Bert in contact met “buffelboeren” uit Brabant. Hij besloot zijn koeien te verkopen en de stal aan te passen om er waterbuffels in te houden. In oktober 2020 kwamen er 14 naar Onstwedde. Ze waren toen tussen twee en drie jaar oud. Inmiddels is de kudde behoorlijk uitgebreid; het zijn er nu 145.

De waterbuffels geven gemiddeld 2.500 liter melk per jaar. Dit is aanzienlijk minder dan een melkkoe geeft. De melk, dat veel vetter is dan koemelk, levert per liter een stuk meer op dan koemelk. Omdat waterbuffels geen krachtvoer nodig hebben zijn ze goedkoper om te houden. Ze stoten minder fosfaat uit en omdat waterbuffels gezien worden als huisdieren hoeven er ook geen fosfaatrechten te worden afgedragen. Vandaag mocht een deel van de buffels voor het eerst dit jaar naar buiten.

Een grote groep belangstellenden zag hoe de dames dolblij de wei in renden, om vervolgens rechtsomkeert te maken voor een verfrissend bad. Het publiek mocht een kijkje nemen in de stallen en in de naastgelegen boerderijwinkel waar onder anderen buffelvlees, buffelmelk, mozzarella, jonge buffelkaas, vla yoghurt en buffelijs in verschillende smaken wordt verkocht.

Verslag : Catharina Glazenborg (Westerwolde Actueel)

Presentatie : Geesje Godlieb
Camera en Montage : Aike Godlieb

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *